ДНЕВНИК

Нови Продукти

ДНЕВНИК

Што е интеркулер за автомобил и како работи интеркулерот?

2022-05-24

“Интеркулер еразменувач на топлинасе користи за ладење на гас по компресија.Најчесто се користи сотурбополначмотори, интеркулер се користи за да се спротивстави натоплина на компресијаитоплина впиево влезниот воздух под притисок. Со намалување на температурата на влезниот воздух, воздухот станува погуст (дозволувајќи повеќе да се вбризгува гориво, што резултира со зголемена моќност) и помала веројатност да страда одпред-палењеилитропање. Дополнително ладење може да се обезбеди со надворешно прскање со ситна магла на површината на интеркулерот, па дури и восамиот влезен воздух, за дополнително да се намали температурата на доводното полнење прекуладење со испарување.

Интеркулерите може драматично да се разликуваат по големина, форма и дизајн, во зависност од перформансите и барањата за простор на системот. Многу патнички автомобили користат или предно поставени интеркулери сместени во предниот браник или отворот на решетката, или горно поставени интеркулери сместени над моторот. Системот за интерладење може да користи дизајн воздух-воздух, дизајн воздух-течност или комбинација од двете. - (види на Википедија)

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept